[O1] szalejący wskaźnik zużycia paliwa oraz dużo większe spa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PrezeSSito
    Classic
    • 2012
    • 2

ja stawiam na kubaska
    Jeśli pędzisz z prędkością 250km/h to co widzisz przed sobą już jest historią
  • galo
    Classic
    • 2011
    • 2

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z dość nietypowym problemem, a bowiem wskaźnik czasowego spalania pokazje nieproporcjonalne spalanie i nie wiem jak usunąć tą usterkę. Zwracam się o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Z góry dziękuję.

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

galo, czy swiruje Ci tylko wskaznik( rozumiem komputer? ), czy silnik faktycznie ma zwiekszone zapotrzebowanie na paliwo ?
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• krzysiek13
        L&K
        • 2010
        • 1155

A tak konkretnie to jakie pokazuje? Co znaczy nieproporcjonalne?
        Wskaźnik średniego działa ok?

Prawidłowe wskazania chwilowego:
        Chwilowe masz jak stoisz i idzie na jałowym poniżej 1l/h
        Jak ciśniesz na niskich biegach są kosmiczne liczby
        Jak hamujesz silnikiem 0
        Jadąc ze stałą prędkością na wyższym biegu zbliżone do średniego

Jeśli masz inaczej, wtedy jest problem np. nieumiejętne cofanie licznika i tym podobne historie
        Octavia

Komentarz

• galo
          Classic
          • 2011
          • 2

Licznik nie był cofany. Średnie spalanie niby jest niższe a to chwilowe dochodzi do 500 mpg podczas ruszania lub przyspieszania. Posiadam auto na angielskich blachach stąd ta skala w mpg. I z baku też nieco szybciej ubywa ON niż wcześniej. Teraz według moich obliczeń auto pali 10/100 podczes jazdy po mieście a to znacznie więcej niż poprzednio. Dzisiaj zauważyłem że wskąźnik pokazujący ilość paliwa w baku nie jest stabilny a wygląda to w ten sposób że od uruchomienia silnika np. wskazówka jest w połowie, a po przejechaniu paru kilometrów wzrasta o trzy grubości wskazówki a nastęnie spada do poprzedniego poziomu. Jestem ciekaw czy temu wszystkiemu może być winien pływak w baku i czy komputer pokładowy na podstawie danych wysyłanych przez pływak wylicza średnie i chwilowe spalanie?

Komentarz

• laurin
            Rider
            • 2009
            • 727

Sprawdź przy dystrybutorze jakie masz spalanie to będziesz wiedział czy coś nie hallo z silnikiem czy tylko ten wskaźnik (pływak) oszukuje...

Komentarz

Pracuję...